Twarogowe placuszki z truskawkami

Pyszne zawijaski z ciasta kruchego z twarogiem, z truskawkowym nadzieniem. Idealne na deser jak również śniadanie.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu
  • 150 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g truskawek
  • opakowanie cukru wanilinowego

Ponadto:

  • tarta bułka
  • jajko

 

Przygotowanie
Twaróg miksujemy z cukrem, margaryną i jajkami. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Na mąkę wykładamy masę twarogową i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem waniliowym. Następnie ciasto wkładamy pomiędzy dwie folie i rozwałkowujemy na prostokąt gr ok 2 cm. Oprószamy bułką tartą i rozkładamy na nim równomiernie na całej powierzchni truskawki. Całość zwijamy w rulon pomagając sobie folią. Roladę kroimy na plastry gr 5-6 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 30 min.

placuszki_truskawki

Print Friendly, PDF & Email