2015/06/20

Drożdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem

Nie lubię robić zakupów w sobotę, ale za to chętnie zamykam się w kuchni, aby przygotować coś pysznego, to dla mnie relaks. W planach była babka i kompot rabarbarowy, a i od dawna chodziły za mną ślimaczki, ziołowe, takie jakie sobie wymyśliłam. W lokalnym sklepie dostałam świeże drożdże i rozpoczęłam pieczenie. Ciasto na ślimaczki ładnie wyrosło, bo akurat wyszło słońce, i miałam pod ręką włoską mąkę do pizzy. 


Ziołowe ślimaczki z cukinią

Składniki:

na ciasto drożdżowe, identyczne jak do pizzy
  • kostka świeżych drożdży
  • 2 1/2 szklanki włoskiej mąki do pizzy
  • 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
farsz
  • cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
plus oliwa do posmarowania wierzchu ślimaczków

Przygotowanie:
  • W dużej misce mieszamy drożdże z solą i przesianą mąką, dolewamy wodę i oliwę, stopniowo.
  • Ciasto wykładamy na silikonową matę i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne, przez 10 minut.
  • Ciasto wkładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200-220 st.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, a gdy będzie już gładkie rozwałkowujemy na prostokąt.
  • Cukinię i obrane ząbki czosnku rozdrabniamy w blenderze dolewając oliwę i dosypując suszone zioła.
  • Rozwałkowane ciasto smarujemy farszem cukiniowo-ziołowym i zwijamy jak roladę. Kroimy na podobnej szerokości plastry.
  • Układamy w formie okrągłej, najlepiej silikonowej, wierzch smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto nabierze ładnego koloru.
  • Smakują świetnie na ciepło, ale i na zimno; upieczone można zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz