Pierś z kurczaka w sosie cebulowo-miodowym

Pyszny, lekko słodki sos świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 cebule
  • łyżka miodu
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka

Przygotowanie
Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na złoty kolor, następnie do cebuli podajemy mąkę. Mieszamy. Cebulę zalewamy zimnym bulionem. Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód i przyprawy. Dusimy kilka minut. Następnie sos miksujemy blenderem (niekoniecznie) i mieszamy z kurczakiem.

sos_cebula

Print Friendly, PDF & Email