2014/08/07

Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe


Składniki:
  • łyżka oliwy z oliwek
  • duża cykoria
  • 3 łyżki tartej bułki
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 400 g pieczarek średniej wielkości
  • 4 ząbki czosnku
  • średnia cebula biała
  • sól pieprz

Przygotowanie:
  • Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby, aby nie uszkodzić liści - blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa. 
  • Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem. 
  • Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli) posiekane, dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotowy w mgnieniu oka. W naczyniu żaroodpornym dno polewamy grubą warstwą sosu pomidorowego, układamy cykorie, zapiekamy w 180 stopniach 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz