Chleb pszenny z suszonymi pomidorami

Chyba nie ma nic smaczniejszego niż domowy, własnoręcznie upieczony chleb 😉 Tym razem proponuję przepis na pszenny chleb z dodatkiem suszonych pomidorów.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 350 ml wody
  • opakowanie świeżych drożdży (50 g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 100 g suszonych pomidorów
  • łyżka oleju

Przygotowanie
W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, sól i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia.
Pieczemy 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200°C .

chleb_pszenny

Print Friendly, PDF & Email