Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym

Każdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek,  kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne!

Polecam również przepisy na:
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe)

Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika 🙂 Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale zastępuje masło, nie wpływając negatywnie na smak ciasta.

Polecam Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym.

Tarta z truskawkami i bezą

Składniki:
na ciasto:
1 szklanka* mąki tortowej
1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
4 łyżki oleju 
1/3 łyżeczki sody
* szklanka ma pojemność 250 ml

nadzienie:
250 g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Przygotowanie:
Ciasto przygotowuję mechanicznie. Suche składniki mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i olej. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, można też ręcznie, ale ja lubię ułatwiać sobie kuchenne prace. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale ja pomijam  ten etap. Wyklejamy ciastem formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i podpiekamy 10 minut, aż ciasto straci surowość.

Truskawki płuczemy, osuszamy, odrywamy szypułki, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, połowę ubitego białka mieszamy z truskawkami i wykładamy na ciasto. Resztę białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na truskawki jak mini bezy.

Całość zapiekamy ok 25 min w 150 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik i suszymy bezę aż ciasto ostygnie.

Wyciągamy ciasto, kroimy i zjadamy ze smakiem 🙂

Ciasto z truskawkami i beząCiasto z truskawkami i bezą

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym

  1. Pingback: Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *