2014/12/09

Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką

Lepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi.


Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką

Składniki:
na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • mąka do posypania blatu
na farsz
  • 500 g wołowiny
  • 1 cebula
  • sol do smaku
  • oliwa z oliwek
ponadto
  • czerwona cebula
  • biała cebula
  • 1 marchewka
  • sol ziołowa w młynku
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

  • Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy.  
  • Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. 
  • Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. 
  • W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz