poniedziałek, 16 lutego 2015

Warkocz marcepanowy

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki
30 g drożdży
250 ml mleka
80 g masła
2 żółtka
50 g cukru
szczypta soli


Masa:
200 g masy marcepanowej
2 białka
2 łyżki cukru
100 g płatków migdałowych
2 łyżki rumu


lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
Cukier puder utrzeć z wodą 

Wykonanie:

Ciasto

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać ciepłe mleko, żółtka utarte z cukrem, sól, roztopione przestudzone
masło oraz wyrośnięte drożdże. 
Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto i dobrze wyrobić.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
U mnie trwało to 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę

Masa:
Marcepan utrzeć wraz z cukrem, białkami, rumem, a następnie wsypać migdały i dobrze wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 50x40 cm.
Posmarować masą i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę przekroić wzdłuż na dwie części, ale  zostawić kawałek na górze nie rozcięty.
Dwa kawałki skręcić w warkocz. 
Ułożyć na blachę wyłożoną papierem, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.

Po upieczeniu polukrować.

Smakuje obłędnie.










6 komentarzy: