2015/02/25

Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych

Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych, potrafię o nich rozmawiać godzinami, a znajomym i rodzinie chętnie polecam te najlepsze. Od lat ufam jednej z włoskich marek, popularnej na polskim rynku. 

Na blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem pasty w dziale makarony Zapraszam na danie z tagliatelle. Danie jest połączeniem wyrazistego w smaku sera pleśniowego z makaronem jajecznym, czarnymi oliwkami, pieczarkami i polędwiczką wieprzową.


Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami
Składniki: 
  • 5 gniazdek makaronu tagliatelle
  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 pieczarki
  • 50 g sera pleśniowego np. rokpol
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drylowanych oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • sol, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i polędwiczkę oraz czerwoną paprykę w proszku, podsmażamy, aż mięso zmieni kolor.
  • Dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy całość bulionem i czekamy, aż sos zgęstnieje. 
  • w tym czasie gotujemy makaron, odcedzony wrzucamy do sosu z pieczarkami i polędwiczką, dodajemy kawałki oliwek, doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy i podajemy.


Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja - sycący makaron na chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron to tez moj ulubiony temat. Pozdrawiam serdecznie beata

    OdpowiedzUsuń