Krem z kalarepki

12:00 Unknown 5 Komentarze


Składniki:
Moje składniki :)
* 1 średniej wielkości kalarepa
* 2 średniej wielkości ziemniaki
* 1 szklanka bulionu (ja użyłam kostki warzywnej)
* przyprawy: sól, pieprz
* niewielka ilość oleju (masła) do podsmażenia
* pietruszka i papryka do przystrojenia

Porcja dla dwóch osób.

Sposób przyrządzenia:

1. Kalarepę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (masła) i wrzucamy kalarepę.
3. Lekko ją podduszamy.
4. W średniej wielkości garnku gotujemy bulion i dodajemy do niego podduszoną kalarepę oraz ziemniaki.
5. Kiedy składniki będą miękkie zdejmujemy garnek z ognia.
6. Miksujemy/blenderujemy otrzymaną zupę.
7. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.


GOTOWE :)
..................................................................................................................................................................
OCENA: Może nie każdy skusi się na wypróbowanie tego przepisu, ale zapewniam, że warto! Krem jest delikatny w smaku i sycący. Można go podawać z grzankami. Często gości u nas w roli kolacji, ale może być także świetną przystawką do większego dania :) Polecam!

5 komentarzy :

  1. Nie do wiary, że posmakowało mi coś takiego jak kalarepa. Świetny przepis :) Brawo! Tak trzymaj!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zachęcam do wypróbowania, na prawdę warto :)

      Usuń
  3. Bardo dobry krem .Na pewno na moim stole będzie gościł często . :)

    OdpowiedzUsuń