piątek, 27 lutego 2015

Śledzie smażone

Składniki:

6 świeżych wypatroszonych śledzi
3 łyżki mąki
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Śledzie umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz.
Rybę obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju.
Proste, klasyczne i smaczne danie.





13 komentarzy:

  1. Właśnie chciałam oststnio usmażyć śledzie ale koniec końców wylądowały w pomidorach, muszę spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno takich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam...a potem je dać w zalewę octową, niebow gębie

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno temu jadłam, teraz kupić śledzie do smażenia to rzadkość. Fajna rybka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas są w jednym ze sklepów rybnych w ciągłej sprzedaży.

      Usuń
  5. Fajne te śledziki. Ta rybka jest bardzo zdrowa i powinniśmy jej jeść więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybko i prosto :) Dobrze, że takie przepisy dla zabieganych istnieją :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam śledzie, moja koleżanka takie smażone moczy jeszcze w zalewie octowej, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zalać zalewą octową. Też tak czasami robię. Mniam :)

      Usuń