poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto z pianek JoJo

Lekki, słodziutki i pyszny deser na bazie dobrze wszystkim znanych pianek :) Przygotowałam go na spodzie z herbatników, z dodatkiem jagód i galaretki o smaku owoców leśnych. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na spód:

100 g herbatników, drobno pokruszonych
70 g roztopionego masła

Składniki na masę piankową:

70 g pianek JoJo
250 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
2 łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka żelatyny

Składniki na wierzch:

1 owocowa galaretka (u mnie owoce lasu)
owoce (u mnie jagody)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN + chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wysypujemy do tortownicy i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.

2. W garnku umieszczamy śmietankę, mleko i cukier i podgrzewamy. Dodajemy pianki i żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aż do rozpuszczenia pianek i żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 20 minut, aż masa zacznie tężeć. Wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

3. Galaretkę przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Na masę piankową delikatnie wysypujemy owoce, a następnie wlewamy tężejącą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)



Wiosenne słodkości!

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: