wtorek, 12 maja 2015

Zapiekanka z mięsa mielonego oraz tłuczonych ziemniaków.

Bardzo lubię zapiekanki za prostotę ich wykonania. Od dawna miałam ochotę wypróbować tłuczone ziemniaki do zapiekanki. Przypadły mi do gusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu.



Składniki:
  •  500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 pęczka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju 
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia. 

Cebule kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso wraz z cebulą. Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i trzymamy na ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mięso z sosem pomidorowym przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek i wszystko razem tłuczemy. Wykładamy ziemniaki na mięso i wyrównujemy, na wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do zrumienienia sera.

Smacznego!


11 komentarzy: