Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompoty pamiętam z dzieciństwa, choć wtedy ich nie lubiłam. Z wiekiem natomiast coraz chętniej sięgam po naturalne smaki – w tym sezonie w mojej kuchni renesans przechodzą właśnie kompoty 😉

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 3 gałązki rabarbaru
  • 2-3 goździki (niekoniecznie)
  • 2,5 l wody
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie
Owoce myjemy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy goździki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy ok 10 min, aż jabłka staną się miękkie. Na końcu kompot słodzimy. Mi najlepiej smakuje kompot ostudzony i odcedzony, gdyż rabarbar się rozwarstwia.

kompot

Print Friendly, PDF & Email