Krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku przyciąga uwagę swoim pięknym kolorem. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a cały sekret jej smaku tkwi w tym, aby dobrze ją przyprawić i podać z ulubionymi dodatkami. Polecam ser feta albo ser pleśniowy, który cudownie smakuje z miseczką gęstej zupy. Krem jest dość sycący, możemy go serwować na obiad albo na kolację. 
Pomysły na inne zupy w postaci kremu znajdziecie klikając TUTAJ
Składniki:

400 g świeżego szpinaku
1 cebula
1 marchewka
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ząbki czosnku
ok. 1 litr wody (może być gotowy bulion lub wywar)
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
1/3 szklanki śmietany kremówki

do podania:
u Nas
ser feta pokrojony w kostkę
kiełki rzodkiewki
inne opcjonalne dodatki:
grzanki
groszek ptysiowy
ser pleśniowy
ser żółty
chipsy z boczku 


Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę do miękkości. Następnie dodaje umyte i osuszone liście szpinaku, chwilę smażę, aby liście szpinaku zmniejszyły swoją objętość, na koniec doprawiam całość do smaku szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. 

W tym samym czasie w garnku zagotowuję wodę, dodaje pokrojoną w kostkę marchew oraz ziemniaki, gotuję do miękkości. Na koniec dodaję szpinak z cebulą, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i miksuję zupę na gładki, aksamitny krem. Do zupy po zmiksowaniu dolewam śmietankę, ewentualnie jeszcze raz doprawiam, ponownie zagotowuję i podaję z ulubionymi dodatkami.
U Nas krem pięknie prezentował się podany z fetą oraz kiełkami. 


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz