piątek, 1 maja 2015

Ananas - zdrowe zastępstwo soli zmiękczającej mięso

Ananas, a dokładniej: Ananas jadalny (Ananas comosus (L.) Merr.) - słodki i aromatyczny owoc, który przynosi wiele korzyści zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w projektowaniu zdrowia. 
Oprócz cukrów, którym owoc ten zawdzięcza swój słodki smak, ananas zawiera również spore ilości witaminy C (do 40 mg%), kwasy organiczne, związki miedzi i potasu, oraz enzym - bromelinę.  Ananasy zawierają co najmniej pięć enzymów znanych pod wspólną, wyżej wymienioną nazwą bromeliny. Enzymy te pełnią funkcję obronną przed larwami owadów, dla których są toksyczne. Dzięki temu owoce te nie muszą być pryskane środkami owadobójczymi, których wpływ na człowieka wciąż budzi kontrowersje.
Jakie działanie na człowieka ma wyżej wspomniany enzym? Mianowicie ścina on białko, dzięki czemu wspomaga trawienie i jest polecany przy odchudzaniu. Ta cecha bromeliny sprawia, że świeżego ananasa można z powodzeniem zastosować w kuchni jako zdrowszą alternatywę dla soli zmiękczającej mięso (szczególnie w diecie niskosodowej).
Kolejną właściwością bromeliny jest działanie przeciwzapalne i dlatego też jest często stosowana przy urazach sportowych. Działanie to sprawdza się również we wspomaganiu gojenia oparzeń, opuchnięć czy ukąszeń.

Dlatego polecamy świeże ananasy na wiele dolegliwości.

2 komentarze:

  1. o tak ananas górą, ale tylko świeży, nie z puszki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Niestety ten z puszki ma mnóstwo dodanego cukru.

      Usuń