poniedziałek, 25 stycznia 2016

Ratatouille czyli Ratatuj


Wegańskie danie kuchni francuskiej. Jest to po prostu gulasz warzywny opierający się przede wszystkim na świeżych, sezonowych produktach. Choć oryginalną nazwą tego dania jest ratatouille to często nazwę to się spolszcza i powstaje ratatuj ;)


SKŁADNIKI :
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone (lub czerwona i żółta) 
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

WYKONANIE:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i pokroić w dużą kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać resztę warzyw i zalać pomidorami. Dusić na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby w trakcie dolać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.


SMACZNEGO!

czwartek, 5 listopada 2015

Musik Czekoladowy



Musik lub krem, jak kto woli, jest wyrazisty w smaku, ale o bardzo delikatnej konsystencji. Robiłam go już również z czekolady nie tylko gorzkiej, ale też mlecznej i deserowej i jeśli ktoś woli mniej intensywny smak to polecam użyć właśnie czekolady mlecznej. Polecam również spróbować go w wersji z granatem. Dodaje on wtedy trochę świeżości, łamie smak swoją kwaskowatością i cudownie pstryka pod zębami. Taki deser można przygotować wcześniej, choć wiem z doświadczenia, że zdarza się i tak, że znika od razu. Hmm co mogę jeszcze powiedzieć? Na pewno idealny będzie jako deser podczas romantycznej kolacji.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego)
  • ewentualnie: mały granat (mogą być też truskawki, maliny)

WYKONANIE:
Śmietankę podgrzać w garnuszku, ma wyć gorąca, ale nie może wrzeć. Zdjąć garnek z ognia i wrzucić do niego pokruszoną czekoladę, poczekać chwilę i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do miski i wstawić do lodówki na co najmniej 2h. 
Śmietankę wyjąć z lodówki i ubić na sztywno. Do szklaneczek włożyć po łyżeczce dżemu, na to krem czekoladowy i pestki granatu.

SMACZNEGO!

środa, 4 listopada 2015

Zupa Krem z Dyni z Mleczkiem Kokosowym




Idealna zupa na pochmurne, chłodne dni. Cudownie rozgrzewa i wprowadza w dobry nastrój. Jeżeli lubicie trochę pikanterii możecie dodać trochę świeżej lub sproszkowanej papryczki chili. Świetnie też do tej zupy pasuje trochę startego imbiru, ale niestety u mnie nie wszyscy go lubią, więc nie dodaję.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w ok. 2 cm kostkę)
  • 1 marchewka (obrana i pokrojona w talarki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
  • woda (lub bulion warzywny lub drobiowy)
  • szczypta soli do smaku
  • ewentualnie: prażone pestki dyni lub słonecznika; grzanki; łyżka gęstej śmietany

WYKONANIE:
Czosnek obrać, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić dynię i marchew i chwile podsmażyć. Dodać czosnek, wymieszać. Zalać warzywa wodą tak, aby były zakryte. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu zblendować warzywa na gładki krem. Dodać sól i mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby (kiedy nasz krem jest za gęsty) rozcieńczyć trochę wodą. Podawać z ulubionymi dodatkami: prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, grzankami, łyżka gęstej śmietany.

SMACZNEGO!



wtorek, 3 listopada 2015

Pancakes czyli Amerykańskie Naleśniki




Puszyste, podawane piętrowo, złociste pancake. Przepis bez maślanki, za to na mleku :) Nie wiem jak wy, ale czasami nachodzi mnie ochota na taki właśnie stos naleśniczków, najlepiej podanych z syropem klonowym, miodem lub dżemem, choć można wybierać naprawdę dowolne dodatki tj. świeże owoce, nutella, polewy różnego rodzaju i to co nam wpadnie do głowy.

SKŁADNIKI :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • ok. 50 g rozpuszczonego masła 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenie
  • szczypta soli
  • Dodatkowo: 1 łyżka masła

WYKONANIE:
Wszystkie składniki starannie wymieszać, aby nie zostały żadne grudki. Rozgrzać patelnie z masełkiem i smażyć średniej wielkości okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

SMACZNEGO!





czwartek, 8 października 2015

Placki z Jabłkami



Ponieważ pojawiły się już pierwsze jabłka na mojej działce, nie mogłam powstrzymać się, żeby nie przygotować tych puszystych, złocistych placuszków. 

SKŁADNIKI :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia

WYKONANIE:
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i na plasterki. Wszystkie składniki ciasta wymieszać na jednolitą masę. Dodać pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszać. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć na złoty kolor placuszki. Można podać same, z cukrem pudrem, kryształem lub gęstą śmietaną. 

SMACZNEGO!