Strona Główna » Coś na ząb » Przepis na żurek świąteczny

Przepis na żurek świąteczny

Mamy dla Was przepis na żurek świąteczny, który koniecznie musi zagościć na Waszym Wielkanocnym stole. Tradycyjny, pyszny żur na zakwasie, o niezwykłym aromacie wędzonego boczku, chrzanu i czosnku.

żurek świąteczny

Żurek świąteczny – składniki:

– 4 litry bulionu (u nas wołowo – warzywny, ale równie dobrze sprawdzi się tradycyjny rosół lub wywar warzywny)

– 1 litr zakwasu

– 4 białe kiełbasy

– 1 kiełbasa suszona

– 400 g wędzonego boczku

– 2 ząbki czosnku

– łyżka chrzanu

– 1 cebula

– majeranek, sól, pieprz

– 3 ziemniaki

opcjonalnie: śmietana, mąka, jeśli ktoś lubi, gdy zupa jest gęstsza

Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.

Przepis na żur:

1. Z boczku odcinamy skórę, wrzucamy do gotującego się bulionu, by dodała zupie aromatu.

2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni, z boczku powinna wytopić się wystarczająca ilość tłuszczu.

żurek świąteczny

3. Gdy boczek się już  zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy aż do mocnego zrumienienia.

żur

4. Białą kiełbasę wrzucamy w całości do bulionu. Gdy się już chwilę ugotuje, wyławiamy ją i kroimy w dość dużą kostkę lub półksiężyce.

Szukasz świątecznych inspiracji? Zajrzyj tutaj: 10 przysmaków na Wielkanoc

5. Boczek wraz z cebulką wrzucamy do bulionu. Gotujemy przez min. pół godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, wrzucamy do wywaru, gotujemy jeszcze ok. 20 minut.

6. Zakwas wlewamy do bulionu, powoli, smakując, by żur nie był za kwaśny. Następnie dodajemy łyżkę chrzanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i majeranek. Gotujemy tak jeszcze z pół h.

przepis na świąteczny żurek

7. Smakujemy, ewentualnie solimy. Podajemy z ugotowanym jajkiem, smacznego!

żurek świąteczny

 

 

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 3 komentarze

  1. […] Coś na ząb Przepis na żurek świąteczny […]

  2. […] Coś na ząb Przepis na żurek świąteczny […]

  3. […] Wypróbuj też inne pomysły na Wielkanoc: tradycyjny żurek. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *