czwartek, 15 stycznia 2015

Ekstrakt anyżowy

Witam,
zapraszam na następny domowy ekstrakt.


Będziecie potrzebować:

- garść gniazdek anyżu,
- wódka.


Wykonanie:

1. Z gniazdek anyżu wyjmuję kilka ziarenek i przekrawam je na pół.


2. Połamane i mniejsze gniazdka kruszę jeszcze bardziej.


3. Pokrojone nasionka, pokruszone gniazdka oraz te całe, ładne anyżki, wrzucam do wyparzonej buteleczki.


4. Zalewam wódką do pełna.


5. Zakrywam i potrząsam butelką żeby się przemieszało. Wstawiam do szafki na 7 dni. Raz dziennie wyjmuję i potrząsam.


Ekstrakt jest w pełni gotowy po około miesiącu, ale już po siedmiu dniach jest pachnący i aromatyczny.

W trakcie jego używania możecie dodawać kolejne gniazdka anyżu i całość dopełniać wódką, odczekując by ekstrakt na nowo odciągnął.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz