piątek, 29 sierpnia 2014

Sałatka awaryjna, czyli ukochany tuńczyk w kolejnej odsłonie

Nie masz czasu ani chęci na stanie przy garnkach? A może dostałaś telefon, że za chwilę wpadną znajomi z niespodziewaną wizytą? I na domiar złego lodówka świeci pustkami? Spokojnie, nie ma sytuacji bez wyjścia!


Jest to klasyczny, banalnie prosty sposób na zrobienie "czegoś" z "niczego". Po raz kolejny sałatka i po raz kolejny z tuńczykiem, ale jak go nie uwielbiać? Reszta składników to produkty, które są standardowo w wyposażeniu spiżarni, a nawet jeśli nie to z pewnością w asortymencie każdego pobliskiego spożywczaka.


Przy okazji jeszcze kilka słów na temat jajek. Wiele osób unika ich ze względu na cholesterol, który powoduje miażdżycę i choroby krążenia. Należy jednak pamiętać, że cholesterol to sprawa indywidualna dla każdego organizmu, a zjadanie jednego jaja dziennie jest dobrym sposobem na dostarczenie cennych i niezbędnych składników odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka łatwo przyswajalnego przez organizm. Jest to również bogate źródło witamin A, D, E, K, B2 i B12. Ponadto żółtko jaja, które często niepotrzebnie wzbudza tak wielki strach(na 5g tłuszczu zawartego w jajku tylko 0,1g stanowią "złe" nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) ze względu na zawartość tłuszczu, zawiera także luteinę poprawiającą widzenie. Nie unikajmy spożywania jajek, bo w rozsądnych ilościach przynoszą dla naszego organizmu same korzyści!

Wracając już do tematu głównego- przepis jest na sporą, obiadową porcję dla jednej osoby lub na dwie mniejsze. Całość to około 580kcal w tym 43g białka, 22g tłuszczu(10g to oliwa z oliwek) i 19g węglowodanów.



SKŁADNIKI:

  • 130g kukurydzy konserwowej bez dodatku cukru
  • 130g tuńczyka w sosie własnym(po odsączeniu)
  • 2 małe, gotowane jajka(u mnie 95g)
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone(około 120g)
  • 20g cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek(10g)
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wsypać przepłukaną wodą i odsączoną na sitku kukurydzę
  2. Dodać odsączonego tuńczyka
  3. Jajka, ogórki i cebulę drobno pokroić
  4. Połączyć wszystkie składniki dodając oliwę oraz sól i pieprz do smaku

3 komentarze:

  1. tuńczyk i ogórek kiszony są dla siebie stworzone:D
    ja ostatnio robiłam tunczyk ogórek cebulka i zielona papryka do tego serek bieluch sól piperz i było mega!

    OdpowiedzUsuń
  2. To też kradnę hihi :P Ja uwielbiam takżę sałatkę z tuńczyka, kiszonych ogórków, cebuli i jajek... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dodaje majonez i jem jako sałatke samo badz jako pasta na chlebie.pysia

    OdpowiedzUsuń