poniedziałek, 23 lutego 2015

Pieczone bataty/ziemniaki

Pyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu lub keczupu. Można doprawić ulubionymi przyprawami, ja użyłam tymianku i mieszanki do sałatek z młynka.

składniki:

1,5-2 kg batatów i/lub ziemniaków
olej do skropienia
tymianek
przyprawa do sałatek (w skład przyprawy wchodzi: sól, papryka, czosnek, pieprz, por, bazylia, natka pietruszki)

Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane warzywa pokroić na grube frytki, mogą być też grubsze plastry lub ćwiartki. Ważne aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości wtedy będą się równomiernie piekły. Pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i skropić olejem. Wymieszać i następnie oprószyć przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ziemniaki będą przyrumienione ok 30-40 minut na funkcji termoobieg. W międzyczasie kilka razy przemieszać drewnianą łopatką aby równo się piekły. Czas pieczenia może być różny w zależności od ziemniaków.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz