niedziela, 22 lutego 2015

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Pyszna, lekka i aromatyczna. Polecam!




Składniki:

• 1 kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na połówki
• posiekany ząbek czosnku
• 2 łyżki cukru pudru
• sól i pieprz
• kilka suszonych pomidorów
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• garść liści bazylii
• 300 ml bulionu
• zielone pesto
• grzanki

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Pomidory rozłożyć w naczyniu do pieczenia. 
Czosnek powciskać w miąższ pomidorów, by jego końce wystawały na zewnątrz. 
Posypać cukrem, solą i pieprzem, rozłożyć suszone pomidory.
Polać oliwą z oliwek i piec przez godzinę, aż pomidory będą miękkie.
Usunąć skórki, posypać bazylią. 
Pomidory zmiksować z bulionem.
Zupę podawać z zielonym pesto i/lub grzankami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz