Placuszki bananowe z czekoladą




 Naszła mnie nagła chęć na coś słodkiego. Postanowiłam więc przygotować słodkie śniadanie - placuszki bananowe z migdałami i czekoladą. Wyszły puszyste i mięciutkie. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubionym dżemem.


Potrzebne nam:
-1,25 szklanki mąki
- niecałe 1/2 szklanki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 duży banan
- 4 kostki czekolady
- łyżka płatków migdałowych
- jedno jajko
- olej do smażenia
- cukier puder lub dżem

Przygotowanie:
 Mąkę, mleko, jajko, cukier i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Banana rozgnieść widelcem i dodać do masy. Czekoladę pokroić na małe kawałki i razem z płatkami migdałowymi wmieszać do masy. Masę nakładać porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem, zależnie od preferencji.

Komentarze