PIECZONE ZIEMNIAKI, PO INDYJSKU

                     ROASTED POTATOES, INDIAN WAY



Niedawno na blogu podawałam recepturę na bardzo ciekawą bengalską mieszankę "5 smaków", która nazywa się "Panch phoron". Użyłam jej podczas przygotowania chutney'a z mango

Innym bardzo popularnym daniem, do którego jej się używa, są pieczone ziemniaki. 

A, że pieczone ziemniaki, czy inne pieczone warzywa, po prostu uwielbiam i mogłabym jeść chyba co drugi dzień, to wiedziałam, że to będzie moja następna potrawa do której użyję tej ciekawej i wyjątkowej mieszanki przypraw.


Roasted potatoes, indian way


Ziemniaki wyszły bardzo chrupiące i niezwykle aromatyczne. Podczas ich jedzenia, przeplata nam się woń tych wszystkich esencjonalnych dodatków. Eteryczny, anyżkowy koper włoski; wyrazisty kumin czy lekko pikantna czarnuszka. To wszystko razem tworzy feerię smaków, która nadaje pospolitym ziemniakom, iście wytworny i ciekawy charakter.


Roasted potatoes, indian way


SKŁADNIKI (2 - 4 porcje):

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki mieszanki przypraw "Panch phoron" (przepis tutaj)
  • 3 łyżki oleju


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy. Kroimy w ćwiartki lub na 6 części, jeśli są bardzo duże, następnie wrzucamy je do miski z zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200° C + termoobieg. 
Gdy wszystkie ziemniaki są już pokrojone, odcedzamy je i przepłukujemy na sicie. Wysypujemy na ręcznik kuchenny, i odsączamy z wody. Następnie wrzucamy z powrotem do miski, dodajemy olej i panch phoron i mieszamy dokładnie rękami. Wysypujemy wszystko na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 40 minut, kilka razy przewracając ziemniaki w trakcie pieczenia. (jeśli pieczemy bez termoobiegu, należy odrobinę wydłużyć czas pieczenia)

Konsumujemy gorące, z ulubionym sosem lub dipem.

Smacznego ☺


Roasted potatoes, indian way


Recently on the blog, I posted a recipe for a very interesting blend of spices called "Panch phoron", this is also called "Bengali five spice". I used it to prepare mango chutney.

Another very popular dish, which calls for it, are roasted potatoes.

And because I love roasted potatoes or any other roasted vegetables I knew it would be my next dish, in which I will use this interesting and unique blend of spices.

Potatoes came out very crispy and very flavorful. While eating, you can taste all these amazing scents. Fennel seeds, which have sweet, anisic taste; cumin, which is very bold in flavor, or slightly spicy nigella seeds. All together, creates a blend of flavors, which gives the common potatoes,  truly sophisticated and interesting character.



INGREDIENTS (2-4 portions):

  • 8 large potatoes
  • 2 tbsp "panch phoron" (recipe here)
  • 3 tbsp vegetable oil


PREPARATION:

Preheat the oven to 200°C / 400°F (you can turn on the air flow, which will shorten the roasting time). Peel the potatoes, wash them and cut into quarters or smaller pieces if they are very big. Put them in a bowl with water, wash, drain and dry on a kitchen towel. 
After that put them back in a bowl, add oil and spices and toss them well, using your hands. Transfer to a tray, lined with baking paper and put it in the oven. Roast for about 40 minutes, or longer if needed. Rotate them few times (using a spatula) while baking so they will roast evenly.

Serve hot, with a favorite dip or sauce.

Enjoy ☺



Roasted potatoes, indian way

4 komentarze:

  1. Jak ja kocham ziemniaki... Pod każdą postacią - puree (na mleku sojowym), pieczone, w zupach :) Twoje cudnie wyglądają!

    ReplyDelete
  2. często przyrządzam pieczone warzywa, a ziemniaki czy bataty szczególnie lubię w tym wydaniu - prosto i smacznie ;)

    ReplyDelete
  3. What a delicious way to roast potatoes. Love the spices!

    ReplyDelete
  4. Przepis bazujący na ziemniakach jest z miejsca skazany na powodzenie :P

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION