piątek, 6 lutego 2015

MAKARONOWE MUSZELKI Z MIĘSEM MIELONYM I POMIDORAMI

Na początku pomyślałam, że to będzie czasochłonne danie. Oczywiście okazało się, że nie trzeba spędzić tyle czasu w kuchni, ile zakładałam na samym początku. Dobra organizacja pracy sprawiła, że pyszny obiad powstał w mgnieniu oka. No dobra, może nie w mgnieniu, ale na zamówioną pizzę na pewno czekalibyście dłużej.


 Składniki:
  • 0,5 kg chudego mięsa mielonego
  • 20 szt. makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • puszka pomidorów pokrojonych w kawałki
  • 10 dkg tartego sera
  • do przyprawienia: papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany, chili





 Przygotowanie:
  1. ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami producenta (u mnie 15 minut); po tym czasie odcedź i pozostaw do przestygnięcia
  2. rozgrzej patelnię i usmaż mięso mielone; odlej powstały podczas smażenia tłuszcz
  3. dodaj połowę pomidorów z puszki
  4. przypraw mięso wszystkimi przyprawami według uznania (preferowanego stopnia ostrości)
  5. rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
  6. każda muszlę nadziej mięsem mielonym i układaj w żaroodpornym naczyniu
  7. polej muszle pozostałymi pomidorami
  8. całość posyp startym serem
  9. wstaw naczynie żaroodporne po piekarnika na 25 minut (15 minut od przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia)





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz