środa, 21 stycznia 2015

Łosoś ze szpinakiem i pomidorami w cieście francuskim

Delikatny łosoś, lekkie ciasto francuskie i wyraziste dodatki. Szybki pomysł na ciekawy obiad albo kolacje. Kawałki łososia można podawać na liściach sałaty ze świeżymi warzywami. 


SKŁADNIKI:

 Porcja dla 2 osób*
  • łosoś filet około 350 g
  • szpinak mrożony albo świeży 250 g
  • suszone pomidory w zalewie pół słoika 
  • ciasto francuskie opakowanie
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • masło
  • jajko
Łososia pozbawiamy skóry i kroimy na 3 kawałki. Dodajemy 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich i jeden posiekany ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i odstawiamy.  Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i wrzucamy szpinak. Smażymy i doprawiamy połową łyżeczki soli, pieprzu i dodajemy posiekany ząbek czosnku. 
 Na 1/3 kawałku ciasta francuskiego układamy filet z ryby, nakładamy na wierzch szpinak i pokrojone w paski kawałki suszonych pomidorów. Zawijamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy lekko nożem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Podajemy z cytryną. 






* z 350 gram łososia wychodzą 3 kawałki

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie prezentuje się naprawdę bardzo apetycznie i jestem przekonana, że z pewnością tak samo smakuje. Muszę przyznać, że ja jestem wielką fanką łososia i mogę go zjadać w każdej postaci. Dlatego jak odkryłam stronę z przepisami https://mowisalmon.pl/przepisy/ to teraz bardzo chętnie tam zaglądam.

    OdpowiedzUsuń