TULIPANY Z CASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM

21 kwi 2014
data:post.title
Małe przekąski z kurczaka i ciasta francuskiego są idealne na przyjęcie i nie tylko.Proste w przygotowaniu,bardzo efektowne a smakują rewelacyjnie.Farsz może być dowolny,jednak polecam właśnie ten,bo jest bardzo smaczny.


                                                       SKŁADNIKI : na 8 tulipanków
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 piersi z kurczaka 
  • 20 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki i podpieczonych
  • 1 czerwona papryka,pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • garść startego żółtego sera
  • sól, pieprz, chili do smaku 
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i wbijamy jajko. Farsz dokładnie mieszam i doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na osiem kawałków. Foremki na mufinki smarujemy oliwą, układamy do form kwadraty tak aby wystawały rogi. Nakładamy po dużej łyżce farszu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C, kiedy jest już nagrzany wkładamy formę i pieczemy około 20-25 minut. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni zmniejszamy temperaturę na 170 *C.
Tulipanki podajemy ciepłe. Smacznego.





3 komentarze

  1. Ciekawy pomysł z tymi tulipanami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste w przygotowaniu i do tego wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. elegancka, śliczna dla oka, pyszna dla języka przekąska:D

    OdpowiedzUsuń