SKŁADNIKI :
- 1 bakłażan,umyty,pokrojony wzdłuż na plastry o 0,5 cm
- 1 średnia cukinia,umyta,pokrojona wzdłuż na plastry
- 30 ml oleju
- 1 duża cebula,posiekana
- sól,pieprz
- słodka papryka w proszku
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- szczypta cynamonu i gałki muszkatałowej
- 2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów w całości lub krojonych
- 1/2 szklanki bulionu (rozpuściłam kostkę rosołową w szklance ciepłej wody)
- opakowanie sera fety 200 g
- 2 łyżki masła naturalnego
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól,pieprz
- 1 ząbek przeciśniętego czosnku
- Na patelni z odrobiną olej(piekłam na patelni teflonowej bez oleju) podpiekamy lekko posolone plastry cukinii i bakłażana z obu stron.Odkładamy je na talerz.
- W garnku podpiekamy cebulkę na oleju,dodajemy mięso mielone,mieszamy.Do wysmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki,przecier,bulion i gotujemy około 20 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.Na koniec przyprawiamy.
- W mniejszym garnku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę cały czas mieszając trzepaczką wlewamy stopniowo mleko.Doprawiamy solą,pieprzem,gałką i dodajemy czosnek,mieszając czekamy aż sos się zagotuje i lekko stężeje.Sos odstawiamy.
- Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego,na to plastry cukinii,następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.Całość zakrywamy sosem beszamelowym(zostało mi trochę plastrów cukinii i bakłażana więc ułożyłam je na wierzch),górę posypujemy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 45-60 minut.
Pyszna zapiekanka, kupiłam na tygodniu greckim w lidlu fetę, więc może też zrobię na obiadek :)
OdpowiedzUsuń...obłędna :). Robię ją często, ale z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda bardzo lubię to danie:)
OdpowiedzUsuń