poniedziałek, 1 grudnia 2014

Penne z serem gorgonzola

Najlepsza opcja na troszkę bardziej wyszukaną kolację!





Składniki:

  • 60 g masła
  • 375 g sera gorgonzola, pokruszonego
  • 150 ml ml śmietanki kremówki
  • 500 g penne
  • 60 g świeżo startego parmezanu
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz


Ugotować makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą.
W naczyniu z podwójnym dnem (mogą być 2 garnki- w większym wrzątek, w drugim ser),
na małym ogniu podgrzewać gorgonzolę z masłem przez ok. 5 min, aż do całkowitego stopienia sera. Nie mieszać.
 Ugotowany makaron odcedzić i dodać do mikstury serowej.
Starannie wymieszćać tak, aby ser dokładnie oblepił powierzchnię makaronu.
Posypać parmezanem.
Doprawić solą i pieprzem.
Udekorować majerankiem i podawać gorące.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz