Najlepsza opcja na troszkę bardziej wyszukaną kolację!
Składniki:
- 60 g masła
- 375 g sera gorgonzola, pokruszonego
- 150 ml ml śmietanki kremówki
- 500 g penne
- 60 g świeżo startego parmezanu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Ugotować makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą.
W naczyniu z podwójnym dnem (mogą być 2 garnki- w większym wrzątek, w drugim ser),
na małym ogniu podgrzewać gorgonzolę z masłem przez ok. 5 min, aż do całkowitego stopienia sera. Nie mieszać.
na małym ogniu podgrzewać gorgonzolę z masłem przez ok. 5 min, aż do całkowitego stopienia sera. Nie mieszać.
Ugotowany makaron odcedzić i dodać do mikstury serowej.
Starannie wymieszćać tak, aby ser dokładnie oblepił powierzchnię makaronu.
Posypać parmezanem.
Doprawić solą i pieprzem.
Doprawić solą i pieprzem.
Udekorować majerankiem i podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz