poniedziałek, 1 grudnia 2014

Kolorowy sernik

Najlepszy sernik jaki jadłam!
I do tego pięknie wygląda, a dzieci go wprost uwielbiają!
Musicie spróbować!
Przepis od mojewypieki




Składniki na spód:
  • 120 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g  mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze: czerwony, różowy/pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy

Spód:

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem, 
do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. 
Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników),
zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. 
Przygotowaną masę rozdzielić równo do 6 miseczek. 
Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika, wymieszać.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki.
Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy.
Nie mieszać.
Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. 
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

* sernik piec umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; 
przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową 
owijając ją od zewnątrz.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz