czwartek, 16 października 2014

Filety drobiowe pod pierzynką z pora i fety


Filet z kurczaka w nowym wymiarze. Ileż można jeść go ciągle w tej samej postaci! Nie wiem jak wy, ale u mnie rzadko kiedy pojawiają się te same dania. Zawsze je jakieś urozmaicam i zmieniam dodatki. Ten pomysł zaczerpnęłam od mojego znajomego Greka, który sobie całkiem nieźle radzi w kuchni. Danie raczej nie wpisuje się w kanon greckiej kuchni, bo Grecy niewiele jadają drobiu, jednak dodatek oliwy i fety jest jak najbardziej grecki.

Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety drobiowe
  • 1 opakowanie sera typu feta ( 200-250g)
  • 1 por
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżki suszonego lub 3 łyżki listków świeżego oregano
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Filety opłukujemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i mocno obsmażamy filety, z każdej strony po kilka minut. W tym czasie myjemy pora, odcinamy grube zielone liście i kroimy jasną część na drobne cieniutkie piórka. Zalewamy w miseczce pozostałą oliwą. Ser rozgniatamy w innej misce przy pomocy widelca, tak aby był gładki. Doprawiamy pieprzem i dosypujemy oregano. Następnie dodajemy piórka pora wraz z oliwą i dokładnie mieszamy.
Podsmażone filety wraz z tłuszczem przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Na każdym układamy porcję mieszanki porowo- serowej. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do dania świetnie pasuje sos pomidorowy z bazylią w towarzystwie kluseczek gnocchi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.