Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą



  Kocham ponad wszelką miarę ciasteczka oraz kawę, dlatego też postanowiłam połączyć jedno z drugim. Żeby było bardziej nieoczekiwanie, do przygotowania owych specjałów użyłam mojej ulubionej kawy czekoladowej z różowym pieprzem i kardamonem oraz... soli. Efektem są pięknie pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach herbatniczki urzekające mnogością smaków.

  Potrzebne nam (na 14 ciastek):
-200g mąki pszennej
- 125 g masła
- nieco ponad pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- niepełna, płaska łyżeczka soli
- 5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy
(Ja użyłam czekoladowej, ale może być też waniliowa
lub zwykła, ważne żeby była dobra gatunkowo)
- 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego)
- szczypta mielonego różowego pieprzu
- szczypta mielonego kardamonu

Przygotowanie:

 Masło, cukier, przyprawy, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma
uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Najlepiej smakują z kawą lub herbatą karmelową. Smacznego!

Komentarze