25 paź 2014

Zapiekane koszyczki II



Kolejna odsłona wytrawnej babeczki, tym razem w chlebie ze szpinakiem, oscypkiem i jajkiem. Zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza wersja niż poprzednio :))) W mojej skromnej ocenie ten sposób wykonania koszyczka smakuje mi dużo bardziej, niż z boczkiem.

Składniki:

1 op. świeżego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki masła
3 małe oscypki
6 jajek
chleb tostowy
sól i pieprz

1. Z chleba tostowego odkrawamy skórki i wałkujemy środki na cieniutkie placki. Każdy placek przekrawamy na pół. Z chleba wycinamy również kółka. Takie, aby pasowały na dno formy.


2. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy umyty szpinak. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Gdy szpinak się poddusi, przekładamy go do miski i na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (ok 3 minut). Gdy lekko się zeszklą, wrzucamy szpinak, dodajemy mascarpone i doprawiamy solą i pieprzem.

3. Formę na muffinki wykładamy chlebem: 1 krążek na dno i 3 paski rozwałkowanego chleba na boki. Każdą babeczkę smarujemy masłem i na każdą z nich wykładamy po 2 - 3 łyżki szpinaku oraz parę kawałków pokrojonego w kostkę oscypka.


4. Na wierzch każdej babeczki wybijamy jajko (pamiętajcie o wybiciu jajka do osobnej miski, żeby sprawdzić, czy jest świeże!). Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok 15 minut w 180*C. Podajemy z sałatką z surimi lub z ulubionym sosem. Najlepiej smakuje na ciepło.



Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Genialne! A prezentują się po prostu wspaniale! :) Uwielbiam gdy coś cieszy i oko i podniebienie.
    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentują i na pewno, są bardzo smaczne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń