sobota, 8 marca 2014

Czekoladowy sernik na zimno

Pyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia i bez żelatyny, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

składniki:


500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30 %
300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 60 % z biedronki)
3/4 szklanki cukru
2-3 garście mrożonych malin
wiórki kokosowe do posypania
150 g herbatników pełnoziarnistych
100 g masła

Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzone masło i razem zmiksować. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać przestudzoną roztopioną czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać. Połowę czekoladowej masy przełożyć do tortownicy i nieco wyrównać, rozłożyć maliny i wyłożyć resztę masy. Wyrównać i posypać wiórkami kokosowym. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.




Serniki dla Miksera - edycja 1.14

16 komentarzy:

  1. a czy zamiast serka mascarpone można użyć zwykłego białego sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam ze zwykłym białym serem ale myśle że jak ser będzie miał jednolitą gładką i zwartą konsystencję to może by się udało

      Usuń
  2. Pewnie tak 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ta śmietanka 30% tak sama bez fixu się ubije? :-S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście ze się ubije pod warunkiem że śmietana będzie dobrej jakości i będzie dobrze schłodzona, śmietan fix jeśli dodaję to dodaje już pod koniec ubijania gdy śmietanka jest juz prawie ubita i zawyczaj takiej używam do przekładania ciast które planuje zjeść na następny dzień jeśli ciasto zjadamy od razu nawet go nie dodaję

      Usuń
    2. Oki :-) bo ja to zawsze boję się ciast gdzie śmietanka 30,bo nigdy nie wiem kiedy dobrze ubita i jak długo trzeba ubijać :-( a co z tą gorzką czekoladą ona ma być ciepła jak. Będę dawać do mascarpone?

      Usuń
    3. śmietanke ubija sie tak długo az będzie puszysta i kremowa, czekolada musi być brzestudzona,letnia

      Usuń
  5. A co z czekoladą ma być ciepła kiedy będę dawać do serka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko już wiem dziękuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam :-D wyszło ;-) mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to fajnie, bardzo się ciesze że serniczek sie udał i smakuje

      Usuń
  8. a nie dodaje się żelatyny?

    OdpowiedzUsuń