Pierożki z dynią i suszonymi pomidorami


kategoria: pierogi
tagi: dynia, masło, pomidory suszone, szalotka, szałwia, twaróg, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Te pierożki to bogactwo smaków i aromatów. Suszone pomidory, dynia, szałwia łączą się w fantastyczne trio, a pozostałe składniki dopełniają całości. Według moich domowników, którzy wczoraj jedli te pierożki, są smaczniejsze od tradycyjnych ruskich… Wypróbujcie sami i przekonajcie się, czy moi domownicy mają rację.

Sezon na dynię mamy teraz w pełni, warto więc wykorzystać to wartościowe warzywo. Dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Warto wybierać te bardziej pomarańczowe, zawierają one bowiem więcej witaminy B1, PP i karotenu.

Fotografia pierożków z dynią i suszonymi pomidorami

Składniki (ok. 80 pierogów)

Farsz

  • 500 g obranej dyni (np. hokkaido)
  • 250 g białego sera półtłustego
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie (250 g)
  • 2 szalotki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody (ciepłej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Do podania

  • masło
  • szałwia (świeża)

Fotografia pierożków z dynią i suszonymi pomidorami

Wykonanie

  1. Dynię kroimy i gotujemy na parze przez 12–15 minut (do miękkości). Przekładamy ją do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy na sitko i odciskamy nadmiar wody.
  2. Pomidory osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
  3. Pokrojoną w kostkę szalotkę przesmażamy na 2 łyżkach oliwy spod pomidorów.
  4. Do odciśniętej dyni dodajemy rozdrobniony widelcem ser, pomidory i szalotkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Mąkę przesiewamy, robimy kopczyk i do wgłębienia wlewamy stopniowo wodę z wymieszaną w niej solą, dodajemy także oliwę. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. W zależności od wilgotności mąki dosypujemy mąkę lub dolewamy niewielką ilość wody, aby uzyskać elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut (5–10), po czym odstawiamy na 15 minut do odpoczęcia (przykrywamy je lnianą ściereczką).
  6. Ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy, delikatnie tylko podsypując mąką. Druga część czeka na swoją kolej przykryta ściereczką. Skorzystamy z niej, kiedy zużyjemy pierwszą połowę ciasta.
  7. Rozwałkowane ciasto wykrawamy, na każdy z krążków układamy farsz, składamy krążek na pół i zlepiamy brzegi.
  8. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierożków.
  9. Masło roztapiamy i wrzucamy na nie szałwię, chwilkę przesmażamy.
  10. Pierożki podajemy polane masłem z szałwią.

Fotografia pierożków z dynią i suszonymi pomidorami

comments powered by Disqus