Menu

środa, 1 października 2014

Makaron świderki w sosie pomidorowym a’la Bertoldo


Danie bardzo smaczne i szybkie. Nie potrzebujemy wielkich umiejętności kulinarnych (to danie widoczne na zdjęciu przygotował facet S., także jak widać jest naprawdę FAST & NOT FURIOUS :P) . Zarówno dla osób ćwiczących fizycznie (na masie czy redukcji), jak i nie uprawiających sportu, ale chcących dobrze zjeść :)
Jeśli lubisz smak pomidorów i potrzebujesz czegoś na tzw. „szybcika”, to właśnie jest coś dla Ciebie. 



Przepis na pełną dużą patelnię:
  • 0.5kg kurczaka
  • 0,5kg makaronu pełnoziarnistego
  • cała średnia czerwona bądź żółta papryka
  • pół średniej cebuli dymki
  • 180gramów - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy do mięsa - czosnek granulowany, złocisty kurczak, ostra i słodka papryka, majeranek (my dodajemy ich dość dużo, gdyż lubimy wyrazisty smak mięsa, ale jak kto woli).
W garnku gotujemy makaron al dente.
Na dość dużej patelni (gdyż później będzie nam łatwiej mieszać wszystkie składniki razem), którą wcześniej przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek bądź zwykłym olejem, smażymy kurczaka. Gdy zauważymy, że mięso dobrze się podsmażyło, dodajemy przyprawy, a gdy te połączą się razem z mięsem, dodajemy pokrojoną paprykę, zostawiając na małym ogniu przez
5 minut. Następnie koncentrat - wcześniej pomieszany z 0,5 l wody. Łączymy to z odcedzonym makaronem i cebulą. Wszystko ze sobą mieszamy i gotujemy na średnim ogniu. Koncentrat ma się wygotować, a reszta przejść jego smakiem. Danie można jeść na ciepło i na zimno (każda za nas i naszych facetów lubi jeść to inaczej)
Życzymy smacznego! :)


P.S.WeAreCrazy

1 komentarz:

  1. aż zgłodniałam!
    pozdrawiam serdecznie;) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń