Sernik z sercem w środku nie jest prostym przepisem, ale efekt jest bardzo ładny. Osobiście w środku szukałem innego kształtu, ale tu miałem problem z wytworzeniem samemu foremki. Stanęło na sercu pewnie komuś ten kształt się przyda ale to dopiero na walentynki :P
Ingredients
- Masa serowa:
- 600 g serka waniliowego homogenizowanego
- 250 ml śmietany słodkiej 30%
- śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- paczka herbatników
- Masa truskawkowa:
- 450 g mrożonych truskawek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- Glazura truskawkowa:
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki śmietany słodkiej
- 4 łyżki wody
- 80 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu
- Dodatkowo:
- pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć.
Instructions
[directions title="Przygotowanie"]
1. Truskawki rozmrozić, zblendować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić w 6 łyżkach gorącej wody, po ostygnięciu dodać ją do musu truskawkowego i razem wymieszać. Mus wylać do jakiegoś płaskiego naczynia, ja wykorzystałem tortownice o średnicy 24cm. Po zastygnięciu foremką w kształcie serca wycinamy serduszka i nabijamy kolejne przez środek patyczkiem do szaszłyków. Całość umieszczamy w pojemniku plastikowym, najlepiej umocować patyczek za pomocą taśmy izolacyjnej na środku.
2. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę i ciepłą żelatynę. Całość szybko (za nim zacznie tężeć) przekładamy do pojemnika pomiędzy sercem z truskawek. Pojemnik z sernikiem odkładamy w chłodne miejsca do zastygnięcia.
3. Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w pojemniku. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki sernika. Pojemnik wkładamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i wytrzepujemy sernik . Po wyjęciu układamy go na ułożone herbatniki, tak by z herbatników powstał podkład pod sernik. Całość wkładamy do lodówki.
4. Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody dwie łyżeczki żelatyny. Wodę, cukier i śmietanę zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozdrobnić na małe kawałki i zalać ją gotującym się płynem, od razu szybko mieszać tak, by czekolada rozpuściła się i powstała jednolita konsystencja. Do całości dodajemy rozpuszczoną żelatynę, odłożony mus truskawkowy, oraz łyżkę barwnika i całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Tak zrobioną glazurę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Gdy glazura zacznie być gęsta, sernik układamy na dwóch szklankach i łyżką oblewamy glazurą z każdej strony. Nadmiar odcinamy nożem, sernik wkładamy do lodówki, glazura stygnie bardzo szybko, więc po chwili sernik powinien być gotowy do krojenia. Smacznego.