Statystyka odwiedzin

sobota, 14 czerwca 2014

Tort czekoladowy z kremem, galaretką i owocami.

Pyyyyychhhaaaaaaaa ! Przynajmniej tak twierdzi mój mąż, który spróbował jako pierwszy i stwierdził, że niebo w gębie :) 
 Ciasto ciężkie, mokre, "błotniste" i mocno czekoladowe w połączeniu z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone, galaretką i owocami. Jeśli chodzi o owoce i smak galaretki róbcie według własnego upodobania :)W oryginale jest to tort piętrowy z borówkami i galaretką z owoców leśnych, ale ja nie lubię tortów piętrowych i niezbyt przepadam za borówkami, za to jestem fanatyczką truskawek stąd pomysł na moją mała modyfikację przepisu.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com  http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-pietrowy-czekoladowo---borowkowy




Składniki na ciasto czekoladowe :

  • 280 g mąki pszennej (z tej ilości mąki odjąć 5 łyżek, w to miejsce dodając 6,5 łyżki kakao)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ale jak nie będą to też nic się nie stanie, po prostu takie lepiej się łączą :)

 Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. Będą potrzebne na samym końcu.

W misie miksera (ewentualnie w garnku jeśli używacie miksera ręcznego)  umieścić margarynę i cukier, zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Kolejno jedno po drugim dodawać jajka, nie przestając miksować aż do całkowitego połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać sypkie przesiane składniki i wymieszać szpatułką do połączenia.  

Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. 

Ciasto piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Ciasto urośnie z górką. Po wystudzeniu ciasto odwrócić w ten sposób, by spód znalazł się na górze. Odłożyć (po około godzinie ciasto się mniej więcej wyrówna).

 Krem waniliowy:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 900 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 aromat waniliowy
  Zmiksować serek mascarpone, kremówkę i aromat następnie ubić do utrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i ubić. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.


Dodatkowo :  

  • 500 g dowolnych owoców, według upodobania, u mnie truskawki
  • galaretka owocowa
  • czekolada mleczna
 Galaretkę rozpuści i poczekać aż stężeje. Czekolade zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Owoce umyć. 

 Wykonanie:

Blat przekroić na pół, wyłożyć obficie kremem na krem dać pokrojoną galaretkę i owoce. Przykryć kolejna warstwa kremu i drugą połową blatu, docisnąć.Górę i boki tortu wysmarować kremem i obsypać wiórkami czekolady.


BON APETIT ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz