Ciasto ciężkie, mokre, "błotniste" i mocno czekoladowe w połączeniu z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone, galaretką i owocami. Jeśli chodzi o owoce i smak galaretki róbcie według własnego upodobania :)W oryginale jest to tort piętrowy z borówkami i galaretką z owoców leśnych, ale ja nie lubię tortów piętrowych i niezbyt przepadam za borówkami, za to jestem fanatyczką truskawek stąd pomysł na moją mała modyfikację przepisu.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-pietrowy-czekoladowo---borowkowy
Składniki na ciasto czekoladowe :
- 280 g mąki pszennej (z tej ilości mąki odjąć 5 łyżek, w to miejsce dodając 6,5 łyżki kakao)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280 g masła lub margaryny do pieczenia
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ale jak nie będą to też nic się nie stanie, po prostu takie lepiej się łączą :)
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. Będą potrzebne na samym końcu.
W misie miksera (ewentualnie w garnku jeśli używacie miksera ręcznego) umieścić margarynę i cukier,
zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Kolejno jedno po drugim dodawać jajka, nie przestając miksować aż do całkowitego połączenia się
składników i otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać sypkie przesiane składniki i wymieszać szpatułką do połączenia.
Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać.
Krem waniliowy:
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 900 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 aromat waniliowy
Zmiksować serek mascarpone, kremówkę i aromat następnie ubić do utrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania
dodać cukier puder i ubić. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie
zwarzył.
Dodatkowo :
- 500 g dowolnych owoców, według upodobania, u mnie truskawki
- galaretka owocowa
- czekolada mleczna
Galaretkę rozpuści i poczekać aż stężeje. Czekolade zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Owoce umyć.
Wykonanie:
Blat przekroić na pół, wyłożyć obficie kremem na krem dać pokrojoną galaretkę i owoce. Przykryć kolejna warstwa kremu i drugą połową blatu, docisnąć.Górę i boki tortu wysmarować kremem i obsypać wiórkami czekolady.
BON APETIT ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz