Od kilkunastu miesięcy króluje na naszym stole. Niezastąpiona do obiadu, do grilla, do kolacji. Chętnie jedzą ją i dorośli i dzieci. W sumie szybka w wykonaniu, łącząca wiele smaków. Niezapomniana. Rozchwytywana.
Składniki:
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 3 marchewki
- 1 por
- 100 g orzechów nerkowca
- 3/4 szkl. majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka koncentratu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- cukier
Orzechy zalej zimną wodą i mocz przez 30 minut. Odlej wodę, przepłucz, osącz i posiekaj.
Sałatę porwij na małe cząstki, por pokrój w cienkie paseczki, marchew zetrzyj na tarce. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj.
Majonez wymieszaj z ketchupem, koncentratem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny. Polej przed podaniem. W zależności od upodobań możesz wymieszać lub po prostu pozostawić pod "kołderką" z sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz