Pomysł na makaron ze szpinakiem i kurczakiem pojawił się w naszej rodzinie dzięki mojej siostrze. Ona rozpoczęła proces dopieszczania tego przepisu. W tej chwili jest już niemalże idealny... Spróbujcie sami...
Postanowiłam spróbować włączyć do przepisu pieprz czosnkowy "Prymat", z paczki do testowania, o której już wcześniej pisałam. Pieprz ten intensywnie pachnie czosnkiem, co w przypadku tego dania dodatkowo podkreśliło moje ulubione zestawienie czosnku i szpinaku.
Posypałam nim sos chwilę przed końcem gotowania, co wzmocniło efekt. A jaki on był? Idealny, harmonijny, kompletny... na pewno godny wypróbowania :)
Składniki:
Postanowiłam spróbować włączyć do przepisu pieprz czosnkowy "Prymat", z paczki do testowania, o której już wcześniej pisałam. Pieprz ten intensywnie pachnie czosnkiem, co w przypadku tego dania dodatkowo podkreśliło moje ulubione zestawienie czosnku i szpinaku.
Posypałam nim sos chwilę przed końcem gotowania, co wzmocniło efekt. A jaki on był? Idealny, harmonijny, kompletny... na pewno godny wypróbowania :)
Składniki:
- 400 g makaronu (u mnie wstążki)
- 1 pierś z kurczaka
- 30 dag świeżego szpinaku
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki
- 10 dag sera z niebieską pleśnią
- sól
- pieprz czosnkowy "Prymat"
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente.
Liście szpinaku opłucz, odetnij ogonki i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Mieszając, przesmaż szpinak, aż zwiędnie. Dodaj posiekany czosnek, podsmażonego kurczaka pokrojonego w kostkę. Podlej śmietanką i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłącz gaz. Przed podaniem wkrusz ser pleśniowy. Do sosu wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz