sobota, 8 czerwca 2013

Szaszłyki z piersi indyka w curry

Szaszłyki upiekłam na elektrycznym grillu, ale jak najbardziej można to zrobić na tradycyjnym, albo nawet wykorzystac piekarnik. Pomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia :)



SKŁADNIKI:
55 dag piersi z indyka
sól
pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g)
solidna szczypta ostrej papryki w proszku
czubata łyżeczka curry
olej do posmarowania płyty grilla
sos jogurtowy PRZEPIS TUTAJ



WYKONANIE:
Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa.
Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca.
Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc).
Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków.
Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki.
Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym.






4 komentarze:

  1. Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://takietampichcenie.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyki bardzo apetycznie wyglądają.Z sosem na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alinko, były naprawdę bardzo smaczne :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...