niedziela, 25 sierpnia 2013

Zupa z kurczaka z makaronem nitki - przepis z kuchni węgierskiej

Kolejna potrawa z wykorzystaniem Makaronu Międzybrodzkiego, tym razem postanowiłam spróbować cienkich nitek. Nitki są długie i rzeczywiście bardzo cieniutkie, musiałam je odcedzać na bardzo gęstym sicie. Ugotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu pozostały jędrne i bardzo pasowały do mojej zupki.

Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia węgierska", którą zdobyłam w konkursie SŁODKIE URODZINOWE PICHCENIE za przepis kruche lawendowe motylki (dzięki Madziu J). 



Makaron Międzybrodzki - nitki cienkie:



Skład makaronu: mąka makaronowa pszenna, mąka semolina z pszenicy durum, świeże jaja 19,35% (4 szt/kg), woda.



SKŁADNIKI:


2 ćwiartki kurczaka – 75 dag
7 szklanek wody
kilka ziaren pieprzu
sól
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 marchewki
1 pietruszka
1 nieduża cebula
kawałek bulwy selera
1 pomidor
15 dag zielonego groszku – u mnie mrożony
15 dag pieczarek
natka pietruszki do posypania
12 dag makaronu cienkie nitki



WYKONANIE:


Mięso opłukałam, zdjęłam skórę (nie jest to konieczne), umieściłam w rondlu i zalałam zimną wodą. Doprowadziłam do wrzenia, zdjęłam pianę, dodałam pieprz ziarnisty, obrany ząbek czosnku, imbir i sól do smaku. Gotowałam na wolniutkim ogniu (tak jak rosół).
Marchew, pietruszkę i selera obrałam, umyłam. Cebulę obrałam tylko z najbrzydszej łuski, resztę łusek zostawiłam, i dokładnie ją opłukałam. Pomidora opłukałam, pokroiłam na ćwiartki.
Warzywa dodałam do kurczaka. Gotowałam nadal na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
W międzyczasie ugotowałam makaron według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki.
Z rondla odlałam do drugiego garnka część rosołu, przecedzając go przez sitko, wsypałam zamrożony groszek, a kiedy płyn odzyskał temperaturę, dodałam pieczarki. Gotowałam kilka minut.
Z pierwszego rondla wyjęłam mięso i marchewkę, płyn zlałam przecedzając przez sitko, do garnka z groszkiem i pieczarkami.
Na talerzach ułożyłam makaron, pokrojoną marchewkę i kawałki mięsa. Zalałam gorącym rosołem.
Zupę podałam posypaną natką pietruszki.


Bardzo polecam ten przepis. Zupa z powodzeniem zastąpi oba dania, jest syta i co najważniejsze - pyszna. Mąż był nią zachwycony :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...