sobota, 15 lutego 2014

rolada bezowa z malinami

Do rolady wykorzystałam krem z tortu, który robiłam jakiś czas temu. Jak widać wyszło go bardzo dużo, więc kto woli, by beza dominowała, musi zrobić mniejszą porcję masy. Rolada jest bardzo smaczna, słodziutka ale również lekko kwaśna dzięki malinom. Robi się ją łatwo- ani beza, ani krem nie sprawiają problemu. Kroi się również dobrze, masa jest zwarta. Polecam :)


Składniki:

BEZA:
  • 4 białka
  • 230 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny lub octu
KREM:
  • ok. 0,5 kg malin*
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 galaretki malinowe
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 0,5 litra kremówki- słodkiej śmietanki 30%
*użyłam malin ze słoika- rozgotowanych, przetartych przez sito, posłodzonych i zawekowanych
  1. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier dalej ucierając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i krótko zmiksować.
  2. Blaszkę z piekarnika posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą bezę wyłożyć na papier do pieczenia, wyrównać zostawiając troche miejsca z brzegów, gdyż urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez 20-25 minut.
  3. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut. Następnie przełożyć na czysty kawałek papieru do pieczenia górą do dołu. Odkleić papier z pieczenia. Odstawić.
  4. Krem: Maliny zagotować w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy się całkowicie rozpadną pozostawić do ostygnięcia. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Podgrzać i rozpuścić w nich 2 galaretki. Kiedy będą już chłodne i zaczną lekko tężeć, ubić kremówkę. Do sztywnej kremówki dodawać maliny łyżka po łyżce i mieszać do uzyskania jednolitej masy. 
  5. Wyłożyć krem na bezę. Wyrównać zostawiając z jednego węższego brzegu pasek bez masy, gdyż przy zwijaniu może wypłynąć. Wstawić na kilka minut do lodówki, by masa trochę stężała. Zwinąć roladę krótszym brzegiem do środka. Najlepiej podnosić papier i zwijać, rękami może się połamać. Schłodzić.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz