poniedziałek, 15 września 2014

kurczak z pomidorami, pieczarkami i mozzarellą

Wyszło przepysznie ! Całkiem przypadkiem i na szybko. Będzie świetnie smakowało w towarzystwie makaronu lub ryżu, gorąco polecam :)




2 duże filety z kurczaka
3 średnie pomidory
1 strąk czerwonej papryki
350 gramów pieczarek ( użyłam tylko kapeluszy)
duża cebula
przyprawa do kurczaka
1 kuleczka mozzarelli ( około 125 gramów)
2 - 3 ząbki czosnku
sól, pieprz
ewentualnie siekana zielenina do posypania przed podaniem

Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, wrzucić do rondla na rozgrzany olej, podsmażyć na złoto. Pieczarki wyszorować ( używam delikatnej szczoteczki), pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na olej, podsmażyć, kiedy wytracą wilgoć, dorzucić do nich posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej. Grzybki przełożyć do mięsa ( bez oleju).
Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w paseczki paprykę, przełożyć do rondla.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, dodać do mięsa, wszystko razem dusić około 10 minut, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz. Mozzarellę pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, wymieszać delikatnie i od razu podawać.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam Pani przepisy;) Bardzo czesto tu zagladam;) Polecam znajomym;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Jakiego sprzetu fotograficznego i programu do obróbki zdjęć używa pani :) Zdjęcia są bardzo ładne!
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania! zawsze smakują znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)