środa, 27 sierpnia 2014

Makaron z grzybami w sosie śmietanowym

Makaron ze świeżymi grzybami w sosie śmietanowym z pietruszką. Pierwszy raz robiłam makaron z grzybami i się zakochałam <3 Tym bardziej, że część zebrałam sama :) Sezon na grzyby niedługo zacznie się w pełni, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. 


SKŁADNIKI:
  • 400 g makaronu spaghetti albo tagiatelle 
  • duży talerz grzybów (niestety wagowo nie wiem ile ich wyszło bo nie miałam jak tego sprawdzić)
  • żółtko  
  • śmietana 18% 400 ml 
  • natka pietruszki 
  • sól 
  • pieprz
  • 2 cebule 
  • łyżka masła
  • łyżka majeranku
  • ząbek czosnku (można pominąć)

Na głębokiej patelni podsmażamy łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulkę i podsmażamy około 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą. Do cebuli wrzucamy opłukane i pokrojone grzybki. Na wolnym ogniu smażymy do miękkości. Śmietanę mieszamy
z żółtkiem, solą, pieprzem i majerankiem (ewentualnie starty ząbek czosnku). Wlewamy na patelnie. Podgrzewamy jeszcze przez około 7 minut do połączenia składników. Dodajemy makaron i mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz