Kurczak wypchany pysznościami


Moim widelcem czasem podróżuję w najdalsze zakątki świata. Innym razem, tak jak dziś, podróżuję do przeszłości. W moim domu pieczony w całości kurczak zagościł pierwszy raz od wielu lat. To mój tata był specjalistą od takich cudownie aromatycznych potraw. Ja nigdy nie próbowałam przebić jego dzieła, aż do dziś. Choć wyszedł przepyszny nie zagości u mnie na stałe. Za mało w moim domu osób, żeby cały kurczak był potrzebny. A szkoda.

Jednak jeśli Wy macie z kim go dzielić to nie wahajcie się ani chwili. Zachwyci męża, dzieci, a nawet teściową! ;) 
SKŁADNIKI: 
- 1 kg młodych ziemniaków 
- 1,70 kg kurczaka 
- 250 g pieczarek
- pół puszki kukurydzy konserwowej (ok. 140 g)
- duża cebula
- garść świeżej pietruszki
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki i tymianku, czosnek, sól, pieprz, - wedle uznania
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE: 

Na początku czyszczę kurczaka, odcinam szyję i myję ziemniaki (będę piekła ze skórką, więc ani ich nie obieram ani nie skrobię). Oliwę mieszam ze wszystkimi przyprawami i taką marynatą nacieram kurczaka. Wkładam do lodówki na czas przygotowania farszu.

Zabieram się za farsz. Pieczarki trzeba obrać i pokroić w plasterki. Cebulę kroję w kostkę i wszystko razem podsmażam na łyżce masła, aż grzyby puszczą wodę, zmienią kolor i zmiękną. Pod koniec smażenia, odlewam wodę, dodaję odsączaną kukurydzę z puszki i smażę jeszcze przez ok. 3 minuty. 

Brytfannę nacieram łyżką masła. Przygotowanym farszem nadziewam kurczaka. Żeby farsz nie wypadał w trakcie pieczenia kurczaka trzeba zaszyć albo spiąć wykałaczkami. Jeśli nie chcecie tego robić wystarczy ułożyć kurczaka do góry nogami (tak jak na zdjęciu). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, najlepiej z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Jeśli skórka będzie się za bardzo przypiekać, wystarczy co jakiś czas posmarować ją odrobiną oliwy lub oleju.

W czasie, gdy kurczak piecze się w piekarniku, podgotowuję ziemniaki w osolonej wodzie.  Gotuję je aż będą średnio miękkie. Najlepiej sprawdzić to widelcem. Powinien wbijać się w środek, ale z lekkim oporem. Dzięki temu ziemniaki szybciej się upieką, będą mieć rumianą skórkę i miękki środek. Po 40 minutach wyciągamy kurczaka z piekarnika, dokładamy do brytfanki ziemniaki i pietruszkę. Razem pieczemy wszystko jeszcze ok. 20 minut.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne