27 sie 2014

Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem


Koniec z nudnym kurczakiem! Zamiast robić rolady mięsne z serem może warto zrobić odwrotnie? Kreatywność i chęci to dwie cechy pomagające osiągnąć sukces - nawet ten kuchenny! Z początku miałam obawy przed robieniem ciasta serowego ( że się przyklei, przypali i zrobi się twarda skorupka), ale dzisiaj wiem, że były one bezpodstawne.
Czasami lubię sobie popanikować. A co :)))

Składniki:

ciasto serowe:

30 dag żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)
3 jajka XL
5 płaskich łyżek majonezu (użyłam własnej roboty z musztardą rosyjską)

farsz szpinakowy:

150 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1/2 kosztki sera typu feta
5 małych lub 3 duże ząbki czosnku
1 cebula
wegeta, majeranek

2 piersi z kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

1. Przygotowanie ciasta: żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach lub mielimy w kielichu blendera na bardzo drobne kawałki, dodajemy majonez i 3 jajka. Masę serową wylewamy na szeroką blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Ciasto pieczemy w 170*C ok 30 minut (może być krócej, ciasto musi się zarumienić). Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i ściągamy z niego folię.


2. Przygotowanie farszu szpinakowego: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na niego szpinak. Smażymy go to tej pory, aż odparuje z niego cała woda. Następnie wrzucamy go do kielicha blendera i mielimy. Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i podsmażamy na patelni razem z dodatkiem wegety i majeranku. Gdy się lekko zezłoci dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i rozdrobniony ser feta. Podsmażamy do momentu, aż składniki się połączą.

3. Każdą z piersi kurczaka dzielimy na 3 części, rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Możemy rónież użyć ulubionej mieszanki przypraw (np. do kurczaka). Na ciasto serowe wykładamy mięso i farsz (tak jak jest to na obrazu poniżej) i zawijamy w roladę - w miarę możliwości ciasno.


4. Roladę owijamy folią aluminiową (stroną matową od wierzchu!)  i pieczemy w piekarniku ok 40 minut.
Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i ziemniaczkami.







2 komentarze:

  1. mmm... jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana :)
    palce lizać!
    a zdjęcia przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis-tylko trzeba mocno doprawić żeby rolada nie wyszła mdła. Bardzo smakowało na imprezie, więc tym bardziej się cieszę.
    Polecam

    OdpowiedzUsuń