wtorek, 15 kwietnia 2014

szynka wieprzowa w słodkim sosie śliwkowo-pomidorowym

To danie było dla mnie wyzwaniem, bałam się, że nic z tego nie wyjdzie... Ale smażąc szynkę spróbowałam marynaty i pozytywnie mnie zaskoczyła! Okazała się bardzo smaczna i aromatyczna. Sos śliwkowy sprawdził się idealnie do tego mięska :) Jeśli macie ochotę na pyszne danie w chińskim stylu, to zapraszam do wypróbowania przepisu :) A bazowałam na tym.


Składniki (na 3 porcje):

  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżeczki sosu śliwkowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ew. szczypta pieprzu cayenne
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • makaron ryżowy (użyłam z brązowego ryżu)

  1. Szynkę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać koncentrat, oba sosy, czosnek i przyprawy. Wymieszać, odstawić na 30 minut.
  2. Po tym czasie w woku (lub zwykłej patelni) rozgrzać trochę oleju i wrzucić zamarynowane mięsko. Dusić, aż miesko będzie miękkie. Jeśli zawartość patelni wyda się zbyt sucha, można podlać odrobiną wrzątku, woda i tak wyparuje.
  3. W czasie duszenia obrać marchewkę i cebulę i pokroić- marchew na półtalarki, a cebulę na 4 a potem w plasterki.
  4. Kiedy mięso będzie gotowe, zdjąć z patelni, a na jego miejsce na ten sam tłuszcz wrzucić warzywa i dusić do miękkości. Pod koniec dodać mięsko i wszystko razem potrzymać na ogniu jeszcze przez chwilę.
  5. Podawać na makaronie ryżowym.
SMACZNEGO!

A do obiadku proponuję wam pyszną, organiczną białą herbatę, która posmakuje nawet temu, kto zwykle przepada tylko za czarną. Ma delikatny smak i słomkowy kolor. Pozwolę sobie zacytować:  "Świetnie służy przy umysłowej pracy, jej działanie przy odpowiednim zaparzeniu wspomoże koncentrację, pobudzi i orzeźwi." Opłaca się spróbować :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz