sobota, 5 kwietnia 2014

Lekka pierś z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym

Na talerzu znajduje się wszystko to co lubię kosztować. Może dlatego, że kojarzy mi się z domem rodzinnym. A połączenie rukoli i pomidorków koktajlowych zawsze mnie zachwyca. Dzisiaj pomysł na pierś z kurczaka powiedzmy, że w sosie słodko- kwaśnym. Ponownie mam problem z określeniem gramatury dla Was. :) 


Składniki (2 porcje):

  • 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
  • szalotka
  • ok 100 g dyni
  • 2-3 marchwie 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta cukru 
  • 2 łyżki octu winnego jasnego 
  • przyprawy: słodka papryka, imbir, pieprz, sól
  • 1,5 torebki ryżu
  • 3 garście rukoli (wg uznania)
  • 10 pomidorków koktajlowych (wg uznania)
  • olej rzepakowy (jeśli ktoś potrzebuje podsmażania)

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem i solą, odstawić na pół godziny. Następnie ugotować na wodzie – krótko, mięso ma pozostać soczyste w środku. Odcedzić.

Cebulę posiekać, paprykę umyć i pokroić w kostkę. W garnku poddusić na wodzie cebulę, starkowaną marchew i paprykę. Dusić mieszając co jakiś czas, przez kilka minut, do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Przykryć i dusić ok. 10 minut pod przykryciem, aż papryka i marchew będzie miękka, lecz nadal jędrna. Następnie wrzucić mięso z patelni.

W międzyczasie przygotować sos: w miseczce wymieszać cukier, ketchup, sos sojowy, ocet na gładką pastę. Dorzucić na patelnię i całość dobrze wymieszać. Doprawić papryką i imbirem i. Wszystko dobrze połączyć i podgrzewać chwilę. Skrobię (mąka ziemniaczana) rozrobić w 1/3 szklanki wody, dodać do sosu. 


SMACZNEGO!:)



Smaki dzieciństwaSmaki dzieciństwaZdrowy tryb życia

piątek, 4 kwietnia 2014

Makaron z łososiem i rukolą

Ekspresowe, delikatne danie z nutą cytryny. 

Składniki (porcja):
  • garść makaronu ( u mnie razowe penne)
  • ok 100 g wędzonego łososia 
  • 1 szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
  • 1-2 garście rukoli
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy
  • otarta skórka z cytryny
  • oliwa z oliwek


Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek, łososia, otartą skórkę z cytryny. Chwilę dusimy i dodajemy ugotowany makaron, dodajemy śmietankę. Doprawiamy. Po chwili wrzucamy część rukoli, drugą część posypujemy podany już makaron. 

SMACZNEGO!:) 

poniedziałek, 31 marca 2014

Pierś z kaczki na ostro

Moja pierwsza pieczona pierś z kaczki. Szczerze? Wyszła nieskromnie pyszna. 

Składniki (3-4 osób, w zależności od wielkości piersi)
  • 4 piersi z kaczki
  • zioła do marynaty: rozmaryn, chilli, papryka słodka, pieprz, imbir, curry, sól
  • gałązki rozmarynu
Składniki na sos do pieczenia + polewania upieczonej piersi
  • 1 pomarańcza, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego, 
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 
  • szczypta imbiru mielonego
Dodatkowo
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn, koper, pieprz, majeranek, chilli, kolendra, czosnek, sól
  • moja sałatka: suszone pomidory, czarne oliwki, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, ogórek, pomidory suszone, sos na bazie oliwy z oliwek, cytryny i ulubionych przypraw

Umyte piersi z kaczki marynujemy i najlepiej zostawiamy na noc w lodówce. zamarynowane piersi pieczemy w naczyniu żaroodpornym i piec w 220 stopniach przez około 45 minut wraz ze skórą. W 30 minucie polewamy piersi przygotowanym sosem na bazie ketchupu i sosu sojowego. Przygotowana pierś musi mieć ładny kolor, nie może być za twarda, ani zbyt miękka. Przed podaniem nie usunęłam skóry kaczki, każdy wykonuje tą czynność na własnym talerzu. Niektórzy preferują jej skosztowanie. 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w średniej grubości plastry. Przyprawione i polne oliwą pieczemy do chrupkości (pożądanego wyglądu i smaku).

Kaczkę podajemy z ziemniakami, sosem i ulubioną sałatką. 

SMACZNEGO!:)