czwartek, 5 września 2013

Kalafior zapiekany w mozzarelli


Jeżeli ktoś szuka lżejszej alternatywy dla tradycyjnego kalafiora z masłem i bułką tartą to jest to przepis właśnie dla niego! Roztopione sery dają mu wyjątkowy smak, a zapieczone płatki kukurydziane wyjątkową chrupkość. Polecam do wypróbowania:)

Składniki:
- 1 kalafior
- 1 kulka sera mozzarella light
- 3 plasterki serka topionego light
- 3 jajka
- pół szklanki lekko zmielonych płatków kukurydzianych
- sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju


Piekarnik nastawiłam na 180 stopni (termoobieg).
Kalafiora ugotowałam na wpół twardo w lekko osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarowałam ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Wyłożyłam do niego kalafior, na który następnie ułożyłam cieniutkie plasterki mozzarelli i porwany na kawałki serek topiony. Całość zalałam roztrzepanym jajkiem z niewielkim dodatkiem soli, obficie oprószyłam zmielonymi płatkami kukurydzianymi i zapiekłam w piekarniku do zrumienienia (ok. 10-12 minut).
Kalafior wyszedł pyszny:)


9 komentarzy:

  1. Zapiekany kalafior.. pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie, a zwłaszcza, że ja uwielbiam mozzarellę! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wątpię że pyszny. Z połączenia takich składników musi być smaczny. Chętnie go zrobię i chętnie zjem :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na kalafior :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja ale musi smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jestem wielbicielką klasycznego kalafiorka z masłem i tartą bułka, jednak Twój przepis bardzo mnie zaciekawił:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzisiaj przetestuję, jeśli znajdę godny okaz ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł :) Warto do Ciebie zaglądać można podpatrzeć fajne przepisy :)

    Notuje i na pewno niedługo wypróbuje :):):)

    OdpowiedzUsuń
  9. No to już mam jutrzejszy obiad :-)!Dzięki i zapraszam do siebie http://cloelianalini.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)